Többen kérdeztétek, miért eszem nyersen a tojás sárgáját...
Biztos hallottál már a Tisztító kúrákról vagy próbáltad is.. tök fölöslegesen
Éjszaka 11 és 1 óra között a máj beleüríti a kiválasztott méreganyagokat az epehólyagba, mely egy teljesen természetes folyamat. Az epe az éjszaka folyamán besűrűsödik a hólyagban és arra vár, hogy a következő nap első (második) étkezésével kiürülhessen. .
Mindez viszont csak megfelelő mennyiségű és koleszterin-tartalmú egészséges zsír jelenlétében megy végbe. A méreganyagok így kiválasztódnak és kiürülnek a széklettel, miközben az egész test energiához
és hormonképző elő-anyagokhoz jut.
Az egészséges koleszterin-tartalmú zsírok közül a legjobb a tojás, de a zsíros-olajos halak, esetleg a jó minőségű sültkolbász, májasok, a nyers vaj is szuper, na de nem toast-kenyérrel...Ha bevacsorázunk gyümölcscukorból, tejcukorból, vagy alkoholt fogyasztunk, illetve nem fekszünk
le ebben időben, akkor a máj visszaküldi a méreganyagokat a véráramba… Ennek a májméregtelenítésnek minden nap meg kellene történnie…. és akkor semmi keserűvizes, grapefruitos, almaecetes kúrát nem kellene végigszenvedni.
Mindenképp a reggeli-délelőtti tojás-fogyasztás a legjobb. Már 2-3 tojás megfelelő mértékű epehólyag-összehúzódást/epeürülést eredményez. Ezért annál jobb, minél nyersebb a sárgája. Nyers vajból pedig legalább 5-10 dkg szükséges,
Én ezer éve nyersen eszem a tojás sárgáját, és még nem volt negatív tapasztalatom, a kockázat 1% alatt van, hogy elkapsz egy salmonella-t. De minél egészségesebb, minél “boldogabb” a tyúk, a kockázat annál alacsonyabb. Vagyis a szabadon tartott házi vagy a bolti bio a legjobb!
Röviden a nyers tojássárgája epesav termelés nélkül is felszívódik a vékonybélben és nem terheli a májat! Megsúgom, hogy az omega 3-mal és szelénnel dúsított, szabadon tartott tyúk tojás a legjobb választás.
Tamás Lilla Certificated Personal Trainer