A csomagolt készételek elterjedésével és az alkoholfogyasztás növekedésével nem meglepő, hogy a fiatalabb generáció sokkal több cukrot fogyaszt, mint szüleik. A nőknél napi maximum 25 gramm cukrot, a férfiaknál pedig 36 grammot kellene bevinni. De sok esetben úgy visszük be a cukrot, hogy nem is tudunk róla.
Te tudod mennyi cukrot eszel egy nap
Minden forrást beleértve, a természetes gyümölcsöket és néhány zöldséget is!
100 gramm mazsolában 32 gramm fruktóz van. 100 gramm kristálycukorban pedig 50 gramm gyümölcscukor.
A nyugati étrenddel kapcsolatos legfőbb probléma a cukorfogyasztás. A probléma jelentősége a dohányzás és a tüdőrák közötti kapcsolathoz hasonlítható. A helyzet legalább ennyire rossz…Törvényi változtatások nélkül az élelmiszeriparnak minden jogalapja megvan az ételek cukorral való “mérgezésére”. És a mesterséges édesítők sem jobb megoldások, válassz természetes édesítőszert, amíg nem tudsz teljesen leszokni az édes ízről!
A nyers zöldségek fogyasztása elengedhetetlen a mindennapi táplálkozás során, azonban nem mindegy, mivel ízesíted. Egyes öntetek ugyanis akár 7 gramm cukrot is tartalmazhatnak. Helyettük használhatunk almaecetet vagy olívaolajos öntetet, amit otthon készítünk el.
A bolti levesek, levesporok és szószok akár 6 és 10 gramm cukrot is tartalmazhatnak adagonként. Ez akkora mennyiség, mint ami egy szelet süteményben van. Ha mód van rá, ne használjuk őket, inkább készítsünk otthon olajos vagy joghurtos öntetet.
A gyümölcsturmix is nagy divat lett, a gyümölcsökben lévő természetes cukrok miatt ezek fogyasztását sem árt korlátozni. És ez csak a házi készítésűre vonatkozik, hiszen pontosan tudjuk, hogy mi van benne, ami a szupermarketek polcairól levett smoothie-ról már nem mondható el.
A müzliszeletek, az ízesített joghurtok gyors reggelivel kecsegtetnek, de sok cukor van bennük. A müzli talán egészséges választásnak tűnhet, de annyi cukor van bennük, mint egy szelet csokiban. Helyettük válasszuk az ízesítetlen, természetes joghurtokat, a müzliszeleteket pedig készítsük el otthon.
Az egyik legmeglepőbb élelmiszer a kenyér, amelyet szintén cukroznak, hogy még finomabb legyen. Egy szelet akár fél teáskanál cukrot is tartalmazhat. A különböző péksüteményekről már nem is beszélve! Sőt, még a bolti felvágottakban is találkozhatunk a cukorral, például kukoricaszirup formájában.