NÖVÉNYI TEJ RECEPTEK
Laktózmentes, cukormentes, vegán
Te is imádod őket ?
ZABTEJ
Hozzávalók 1 liter zabtejhez:
100 g zabpehely
1 liter tisztított víz
Egy csipet só
Méz vagy sztívia az édesítéshez
Elkészítése
A zabpelyhet egy éjszakára ( de legalább egy órára) beáztatjuk tisztított vízbe. Leszűrjük és turmixgépbe tesszük, hozzáöntünk 2-3 dl tisztított vizet és leturmixoljuk. Mikor teljesen pépes, felöntjük a maradék vízzel, teszünk bele egy csipet sót és édesítésre egy kis mézet vagy sztíviát. Rövid ideig tovább turmixoljuk. Ezután egy kis lyukú szűrűn átszűrjük. Hűtőben 2-3 napig eláll.
KÓKUSZTEJ
Hozzávalók 1 liter kókusztejhez:
100 g kókuszreszelék (lehetőleg bio)
1 liter tisztított víz
1 csipet só
Édesítéshez sztívia, méz, de elhagyható, mert elég édes magában is
Elkészítése:
A kókuszreszeléket beáztatjuk 2 dl forró vízbe, minimum fél órára, majd az áztatólével együtt egy turmixgépbe tesszük és nagy fordulaton turmixoljuk. Minél nagyobb teljesítményű turmixgépünk van, annál zsírosabb állagú tejet tudunk készíteni, mert a gép kicsapja a kókuszzsírt a kókuszreszelékből.
Két percig turmixoljuk, majd felöntjük a maradék vízzel egy csipet sóval és ízlés szerint mézzel vagy sztíviával ízesítjük.
Ezután egy pamut ruhán átszűrjük, jól kinyomkodjuk a maradék kókuszreszeléket és készen is van a kókusztej.
MANDULATEJ
1 liter mandulatej elkészítéséhez:
150 g mandula
2 dl víz
Egy éjszakára tiszta vízbe beáztatjuk a mandulákat, másnap az áztatóvizet leöntjük róla. A mandulákat turmixgépbe tesszük és felöntjük 2 dl hideg vízzel. Addig turmixoljuk, amíg tejszerű fehér nem lesz. Hozzáadjuk a vizet és összeturmixoljuk. Ha szeretnénk édesíteni, akkor egy csipet sót is tegyünk bele, majd keverjük tovább a turmixban egy kicsit.
Végül egy kis lyukú szűrőn szűrjük át.
RIZSTEJ:
Hozzávalók:
1 pohár rizs
1 rúd fahéj (kb. 8 cm-es)
2,5 pohár forró víz
1/3 pohár eritrit/méz
fél tk vanília
2 pohár hideg víz
Neked melyik a kedvenced? Melyiket fogod elkészíteni?
Tamás Lilla Certificated Personal Trainer