Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Erőnléti edzés nőknek: 7 fontos dolog, amit tudnod kell!

Erőnléti edzés nőknek: 7 fontos dolog, amit tudnod kell! Szóval, ha egy nő vagy, aki szeretné elkezdeni az erőnléti edzést, akkor a legjobb helyen jársz! Az erőnléti edzés minden nemű embernek, fiatalnak és idősnek egyaránt ajánlott. Ebben a blogcikkben megosztok veled 7 okot, hogy miért kellene minden nőnek erőnléti edzést végeznie.

Erőnléti edzés nőknek: 7 fontos dolog, amit tudnod kell!

Szóval, ha egy nő vagy, aki szeretné elkezdeni az erőnléti edzést, akkor a legjobb helyen jársz! Az erőnléti edzés minden nemű embernek, fiatalnak és idősnek egyaránt ajánlott. Ebben a blogcikkben megosztok veled 7 okot, hogy miért kellene minden nőnek erőnléti edzést végeznie.

  1. Az erőnléti edzés erősíti a testedet, és könnyebbé teszi az életedet. Nem kell segítséget kérned, hogy levedd a 50 kilós kutyatápot a felső polcról, vagy felcipeld a légkondicionálót egy lépcsőn. Az erősebb tested könnyebbé teszi az életedet.

  2. Az erőnléti edzés csökkenti a sérülésveszélyt. Az erős izmok építése mellett erősebb csontokat, szalagokat és inakat is kialakítasz, így kevésbé leszel hajlamos sérülésekre azokban a tevékenységekben, amelyeket szeretsz.

  3. Az erőnléti edzés segít leküzdeni a korral járó izomveszteséget, és lehetővé teszi, hogy idősebb korban is független maradj. Az izomépítés lehetővé teszi, hogy továbbra is aktív és erős maradj az idősebb éveidben.

  4. Az izmok fenntartása több energiát igényel, ami azt jelenti, hogy többet kell enned, hogy megtartsd azokat. Ez pozitív hatással van az anyagcserédre és segíthet a testsúlykontrollban.

  5. Az erőnléti edzés csökkenti a fájdalmat. Az erős test könnyebb terhet jelent az ízületek számára, javítja a testtartást és csökkenti a hátfájást és a csípőfájdalmat.

  6. Az erőnléti edzés megjelenést is adhat. Az izomépítés segítségével formásabb testalkatot érhetsz el. Ez azonban személyes preferencia, és mindenki dönthet arról, hogy mennyi izmot szeretne magán viselni.

  7. Az erőnléti edzés hozzájárulhat ahhoz, hogy hosszabb ideig élj. Az erőnlét és az izomnövekedés segít abban, hogy egészséges és aktív maradj, és több időt tölts a Földön.

Az erőnléti edzés az egyik legjobb dolog, amit az egészségedért tehetsz. Becslések szerint a nőknek csak körülbelül 20%-a végzi, ami messze elmarad a férfi társainkétól. Ha azonban szeretnél belekezdeni, fontos tudnod néhány dolgot az erőnléti edzéssel kapcsolatban.

Az erőnléti edzés más a nők számára?

Itt van valami, ami talán megdöbbent: nincs ok arra, hogy mindenki - bármilyen nemű - ne ugyanúgy eddzen erőnléti edzéseket! Igen, nincs szükséged 3 kilós rózsaszín súlyzókra, hacsak nem szereted a 3 kilós rózsaszín súlyzókat! Ugyanúgy edzhetsz szabad súlyokkal és súlyzókkal, mint mindenki más az edzőteremben.

Igen, vannak biológiai különbségek a nemek között. Például erőedzés közben a tipikus férfi anatómiával rendelkező emberek több IIa típusú rostot termelnek, mint a tipikus női anatómiával rendelkező emberek, akik viszont több I típusú rostot termelnek, mint a férfiak. De ne aggódj mindezek miatt. Nem kell, hogy eltévedj. Az American College of Sports Medicine például nem tesz különbséget a nemek között az erőnléti edzésre vonatkozó ajánlásában. Tehát mi sem fogunk.

Szóval, mit is jelent pontosan az erőnléti edzés, kérdezheted?

Az "erőnléti edzés" bármilyen formája két dologgal magyarázható:

#1) Bármilyen súly mozgatása (beleértve a saját testsúlyodat is) - Bármilyen gyakorlat elvégzése, amely az izmaidat a komfortzónájukon kívülre tolja, arra kényszerítve őket, hogy erősebben épüljenek újjá, hogy felkészüljenek a következő kihívásra.

#2) Progresszív túlterhelés: a legutóbbi alkalomhoz képest valamivel nagyobb erőfeszítés kifejtése (nagyobb súlyt emelsz vagy 1 ismétléssel többet végzel) következetesen. Az izmaidnak folyamatosan alkalmazkodniuk kell, és folyamatosan átépítik magukat, hogy erősebbek legyenek

A testsúlyos edzés nagyszerű lehetőséget kínál a személyes erőnléted növelésére, valamint a sérülésmentesség és a sérülésveszély csökkentésére. Bár a nehézség skálázása nem olyan egyszerű, mint más erőnléti edzésmódszerek esetében (mint például a súlyok hozzáadása a rudhoz), azonban ténylegesen erőssé válhatsz pusztán testsúlyos edzéssel.

Az erőnléti edzés második szintjeként a súlyzós edzések következnek. A súlyzók nagyszerű kezdő lépést jelentenek a súlyzós és erőnléti edzés világába. Szinte minden edzőteremben találhatóak súlyzók, még a lakótelepi edzőtermekben is. Egy súlyzókészlet kevés helyet foglal, így otthon is lehet tartani egy párat anélkül, hogy nagy lábnyomot hagyna maga után. A súlyzók könnyedén hozzáadhatnak nehézséget egy testsúlyos mozgáshoz, például súlyzót tarthatsz a kezedben guggolás közben. A súlyzós gyakorlatok néhány ember számára kevésbé ijesztőek lehetnek, mint a súlyzó rudakkal végzett edzés, és egyfajta átmenetet jelenthetnek a súlyzó rudakkal végzett edzés felé. A súlyzók további kihívást jelentenek az izomstabilitás szempontjából, és könnyen rámutathatnak az izomegyensúlyhiányra (például ha észreveszed, hogy az egyik karod erősebb, mint a másik).

Az erőnléti edzés harmadik szintjeként elérkeztél a súlyzó rudakkal végzett edzés szélesebb világához. Ez segíteni fog abban, hogy ultraerős legyél. A súlyzó rudakkal végzett edzés azért fontos, mert lehetővé teszi, hogy nehéz súlyokat emeljél, és olyan mozgásokat végezz, amelyek a tested minden izmát igénybe veszik. Ez kiválóan alkalmas arra, hogy erőteljes és erős izmokat építs a törzsben, a lábakban, a farizmokban és más területeken is.

Ha tehát belefáradtál a szokásos edzésbe, és készen állsz arra, hogy elkezdj erőnléti edzéseket végezni, akkor a legjobb helyen jársz! Meg tudod csinálni!

Keresés