Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi is a BCAA? Mire jó? Kell ez nekem?

Mi is a BCAA? Mire jó? Kell ez nekem?
Mi ez? Mire jó ez? Kell ez nekem?

Nagyjából azért tisztában vagy vele miből is áll a tested. Csontok, vér, szövetek, izom. Az izomsejteket felépítő vegyületek közül a legfontosabb a fehérje. Itt jön képbe a bcaa, ami egy esszenciális aminosav amit a szervezeted nem tud előállítani.
A fehérjében gazdag ételek az emésztés során aminosavakra bomlanak így lehet energia forrás illetve az izomzat “építőköve”. Az izomzatod 35-40%-a bcaak-ból épül fel. Éppen ezért fontos a sportolók számára. Mivel az izomban bomlik le nem a májban, az edzés (terhelés) hatására elég gyorsan hiány állapot keletkezik amit ha nem pótolunk katabolikus (lebontó) folyamat kezdődik amit a szervezeted a saját fehérjéiből azaz az izomzatodból állít elő.

Nem raktározódik a szervezetben ahogyan a fehérje sem, így fontos a folyamatos utánpótlás, főleg ha éppen magadra szeretnél szedni némi izomtömeget, vagy éppen csak nem szeretnéd elveszíteni azt amiért már megdolgoztál vagy éppen szigorú diétán vagy.

Ha kiakarod hozni magadból a maximumot mindenképpen szükséged lesz külsőleg bevitt táplálékkiegészítőkre, céljaid tükrében egyéni igényeidnek megfelelően. Nem csak testépítőknek van rá szükségük, ha állóképességi sportot vagy nagy intenzitású edzéseket végzel akkor neked is.

Persze mindennek az alapja megfelelő táplálkozás, ami nem a pizza és a sör. Ne habozz, kérj segítséget szakembertől! Ne merüljön ki tettlegességed a pultnál való fehérjeturmix szürcsölésében.