Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi a flexitáriánus étrend?

Mi a flexitáriánus étrend?

A flexitáriánus étrend egy növényi alapú vagy vegetáriánus étkezési stílus, amely mérsékelten megenged némi állati eredetű terméket. A "flex" a "rugalmas" szóból, a "tarian" pedig a "vegetáriánus" szóból származik, így a flexitáriánus többé-kevésbé "rugalmas vegetáriánus".

A flexitáriánusokra másképpen úgy is gondolhatunk, mint "fél-vegetáriánusokra". A félvegetarianizmusnak ezt a változatát Dawn Jackson Blatner dietetikus fogalmazta meg először A flexitáriánus étrend című könyvében.

Blanter így fogalmaz: "Ezt az étrendet tekinthetjük "vegetáriánus" táplálkozási módnak, mivel ez a terv a növényi alapú étrend alapelveit és előnyeit hirdeti, néhány állati fehérje kisebb mértékű bevitelével együtt."

A flexitáriánus étrend célja az lenne, hogy minimalizálja vagy csökkentse a húsfogyasztás gyakoriságát, anélkül, hogy teljesen elhagyná azt.

Ez különbözteti meg a flexitáriánusokat a normál mindenevőtől: az előbbiek aktívan próbálják korlátozni a húsfogyasztást. A flexitáriánusok csak nem akarják 100%-ban kiiktatni a húst (egészségügyi vagy személyes okokból), ezért megengednek valamennyit az étrendjükben.

De mit is esznek a flexitáriunosok? Mivel a flexitáriánus étrend aktívan törekszik a húsfogyasztás csökkentésére, az étkezési terv túlnyomórészt növényi alapú lesz. A flexitáriánus étrendben a növényi alapú élelmiszerek közé tartoznak:

Teljes kiőrlésű gabonafélék, például a rizs, a zab, az árpa és a hajdina mind teljes kiőrlésű gabonafélék.

Sok sok zöldség! Természetesen még a félig vegetáriánus étrend is sok zöldséget fog tartalmazni! És kell is, mert a zöldségek jót tesznek neked! Tele vannak tápanyagokkal, rostokkal, és általában alacsony a kalóriatartalmuk.

Hüvelyesek. A hüvelyesek családját a bab, a lencse és a szója alkotja. A hús elhagyásakor a hüvelyesek remek módja a fehérje bevitelének.

Gyümölcsök. A banán, az alma és a narancs mind növényekből származik, így mind vegetáriánusbarát. Bár magas a gyümölcscukor (cukor) tartalmuk, tápanyagokban gazdagok.

Diófélék és magvak. Ezek is növényekből származnak, így a mandula, a kesudió és a tökmag bármelyik vegetáriánus tervben jól használható.

Beszéljünk azokról az élelmiszerekről, amelyekre NEM érdemes flexitáriánus étkezési tervet készíteni. Mivel a flexitáriánus étrend a táplálkozást meghatározza, nemcsak a teljes értékű növények fogyasztására ösztönöz, hanem bizonyos ételek fogyasztását el is utasítja.

A flexitáriánus étrend követésekor ezeket igyekezz minimalizálni:

Feldolgozott húsok: szalonna, kolbász és bolognai. A flexitarizmus hívei a feldolgozatlan húsok, például a fűben nevelt marhahús, a legelőn nevelt csirke, a friss hal stb. mellett érvelnek.

Finomított szénhidrátok: fehér kenyér, zsemle, tészta stb. Ezeknél az élelmiszereknél a finomítási folyamat során a rostok nagy része megsemmisül, így az emésztés során inkább a cukorhoz hasonlítanak.

Hozzáadott cukor: üdítő, fánk, sütemények stb. Más néven "junk food". Természetesen finom. De ezek az ételek magas kalóriatartalmúak és tápanyagszegények, ezért a "ritkán megengedhető" kategóriába tartoznak.

A legfontosabb viszont: Milyen előnyei vannak a flexitariánus étrendnek?

A sok zöldség és gyümölcs fogyasztásának mindenféle előnye van. Beszélgessünk a növényvilágban található jó dolgokról:

Rost: tanulmányok kimutatták, hogy a (növényekben található) élelmi rostok fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. A növényekből származó rostok segíthetnek csökkenteni a megemelkedett vérnyomást, javíthatják az inzulinérzékenységet, és segíthetnek az emésztési problémákban.

Vitaminok és ásványi anyagok: a növények E-vitamint, C-vitamint, K2-vitamint és kalciumot tartalmaznak, hogy csak néhányat említsünk. Ezekre szükséged van a túléléshez.

Antioxidánsok: a modern világban mindenféle mérgek vannak (légszennyezés, BPA a műanyagban, stb.). A növények és a bennük lévő antioxidánsok segíthetnek védekezni néhány ilyen szennyező anyaggal szemben.

Az sem véletlen, hogy azok az emberek, akik sok növényt esznek, mint például a flexitáriánusok, általában jó formában vannak. Az egész növényeknek magas a tápanyagtartalmuk és alacsony a kalóriatartalmuk, így ideálisak a kalóriadeficit kialakítására. Erre megint csak szükség van a fogyáshoz.

Ha esetleg agyalnál azon, hogy elkezdd-e ezt az életmódot, hidd el, van rosszabb módja is az étkezésnek, mint rengeteg növény egy kis hússal. Flexitáriánusnak lenni valójában nem sokban különbözik a mediterrán diéta követésétől. Ugyanaz az étkezési mód, csak új névvel. Michael Pollan író évekkel ezelőtt így foglalta össze: "Egyél ételt, de ne túl sokat, főleg növényeket". Az igazat megvallva, az egészséges táplálkozás nagyjából ugyanaz, függetlenül attól, hogy minek nevezzük.

Keresés