Emésztés

Emésztés

Mely ételek okoznak a leggyakrabban ételintoleranciát?

 

 

  • tehéntej (a kazein-tejfehérje és a tejcukor),
  • búza (gluténtartalmú),
  • árpa (gluténtartalmú),
  • szójabab,
  • kukorica,
  • rizs,
  • vörös vesebab,
  • sörélesztő,
  • borsó


A táplálkozás és az életmód megváltozása, a testmozgás és a fogyás nagyban segíthet az emésztési zavarok kezelésében.

Ha egy vércukor vizsgálat előtt elfogyasztott keményítő semmilyen vércukor ingadozást nem mutat, az azt jelenti, hogy nem emésztődik meg, azaz, nem szívódik fel a keményítő a belekben. A puffadás, bélgázok a keményítő rossz emésztésére utal, a vékonybélben. A keményítő emésztő enzime az amiláz, ami a hasnyálmirigyben van, de az emésztés már a szánkban a nyál termelődésével elkezdődik.

Mit tegyünk, ha puffadunk valamelyik ételtől?

Gyógynövények puffadás ellen:


Aloe Vera
Segít az emésztési folyamatban fellazítani az élelmiszer-részecskéket és segít megszabadulni a maradék élelmiszerektől, melyek gátolják a kiegyensúlyozott bélműködést.

Gyömbér
A gyömbérben található hatóanyagoknak köszönhetően ez a gyógynövény nagyszerű hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is bír.

Édeskömény
Az édeskömény a benne található karnol és karvén miatt olyan hatásos, a két vegyület ugyanis nyugtatja az emésztőcsatorna sima izmait, hozzásegítve a gázok eltávozásához, illetve a görcs oldásához.

Készítmények puffadás ellen:
Aktív szén: 1-1 alkalommal használjuk csak, mert csökkenti a gyógynövények, ásványi anyagok felszívódását is.
Ha az aktív szén nem segít megszüntetni a bél panaszokat, akkor a bélgombák elszaporodására lehet gyanakodni.

A bélgombák megszüntetésére:
Kombinált emésztő enzim: Hasnyálmirigy enzimet (pl. Sertés hasnyálmirigy kivonat) és fermentációval előállított bakteriális enzimeket is tartalmaz.
D-Laktát mentes probiotikum

Bélflóra egyensúlyának helyreállítása:
Pre- és probiotikumokkal lehetséges
Prebiotikum: pl. Szelektív rostok: Citrus pektin, alma pektin
Probiotikus készítmények: pl. Vékonybélben ható szimbiotikumok vagy probiotikum


Forrás: Bartha Ákos, táplálkozáskutató, élelmiszerbiológus (SOTE) előadása

Tamás Lilla Certificated Personal Trainer