Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Edzés Menstruáció alatt?!

A sportorvosokat és profi sportolókat régóta foglalkoztatja a téma, de kevés szó esik róla, ezért olvastam szakértői vélemèny után. Dr. Gullai Nóra, szülész-nőgyógyász véleménye hitelesnek bizonyult számomra.


Nagyobb sérülésveszély, fáradékonyság

A csont, ízület és vázizom szöveteiben is jelen vannak ösztrogén és progeszteron receptorok. Nagy valószínűséggel a hormonok hatásának tulajdonítható az elülső térdkeresztszalag-szakadás, mivel háromszor gyakoribb a serdülőkort követően versenysportoló lányoknál, mint fiúknál, különösen a menstruációs ciklus első felében, illetve közepén jellemző.

Csökkenő terhelhetőség

A menstruáció vérvesztéssel, hemoglobinszint csökkenésével jár, mely együtt változik a szervezet oxigénszállító kapacitásával és így befolyásolja a terhelhetőséget. Az ebből fakadó rosszabb terhelhetőség, gyengébb edzésmunka és nagyobb fáradékonyság egy-egy kiélezett versenyhelyzetet is eldönthet.

Minél rendszeresebben edzel, annál jobban viseled! – Dr. Stacy Sims szerint, aki edzésélettanból PhD fokozatot szerzett, és jelenleg profi kerékpárosokat edz. .
Az összefüggés biológiai háttere, hogy verejtékezéskor nagy mennyiségű víz távozik a testedből, így csökken a haspuffadás és a más testtájakon előforduló ödéma kockázata. A mozgás hozzájárul az endorfinok termelődéséhez is, melyek természetes fájdalomcsillapítóként működnek.
Tehát, a PMS-ben szenvedőknek még inkább javasolt a sport, hiszen ahogy fittebbek lesznek, a tüneteik is enyhülnek.

A hidratálás kiemelten fontos ebben a pár napban, úgyhogy adj hozzá egy litert a folyadékbeviteledhez. .
Vegyél vissza az intezitásból és mehet az edzés!

 Tamás Lilla Certificated Personal Trainer