Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Csalnak egyes gyártók?! Ezt biztos nem tudtad a fehérjékről!

Csalnak egyes gyártók?! Ezt biztos nem tudtad a fehérjékről! Mi az "amino spiking"? Miért ilyen feltűnően olcsó néhány fehérje? Miért tesznek aminosavakat a proteinekbe? Itt vannak a válaszok!

Egy megosztó, mégis szerintünk nagyon fontos és hasznos cikkel készültünk nektek, amiben szó lesz arról, hogy egyes gyártók miért tesznek a fehérjeporokba extra aminosavakat és hogyan manipulálják ezzel a vásárlókat. 

Az olcsó fehérjeporok titkai!

Ha kényelmes fehérjebevitelről van szó, semmi sem jobb, mint egy fehérjeturmix. A fehérjeporokat a magas fehérjetartalmuk miatt kedvelik, és azért, mert kevés benne az olyan alapanyag, ami nem fehérje. Valószínűleg ez a fő oka annak, hogy a fehérjeporok iránti kereslet megnőtt a sport és a testépítő szegmensen túl, és a Protein globális fogyasztási aránya minden idők csúcsán van. Nos, ez nem rossz hír… gratulálunk a fitnesztudatos társadalomnak. Valójában most jön a szomorú hír…

Mi lenne, ha azt mondanám, hogy a fehérjepor, amit edzés után iszol 25 g fehérjét tartalmaz adagonként a címkén, de valójában csak 20 g fehérjét tartalmaz? (Természetesen, ha Protein Time fehérjét iszol akkor nem) Megdöbbentő hír, nem igaz?

Valójában elég riasztó… a mai téma a táplálékkiegészítőipar legújabb botrányára világít rá, amellyel lehet, hogy részben vagy teljesen tisztában vagy, vagy fogalmad sincs róla…

Bármi is legyen a helyzet, van egy semleges terület, amely jelenleg reflektorfénybe került… ez az amino/fehérje emelkedése, amely felpörgette a táplálékkiegészítőipart.

Mi az az Amino Spiking?

Az üzleti értelemben vett aminosav-kiegészítés a fehérjeporok manipulálása, hogy tisztességtelen előnyhöz juttassa a forgalmazókat és maximalizálja profitjukat. Ez egy olcsó taktika, amit egyes táplálékkiegészítő márkák követnek, hogy magasabb fehérjetartalmat állítsanak elő, mint amit a termékük valójában tartalmaz.

Világosan elmagyarázom, ez azt jelenti, hogy a gyártó alacsony minőségű aminosavakat ad hozzá a fehérjeporhoz, amelynek így az általános fehérjetartalma megnő Ez az egyik módja annak, hogy mesterségesen felfújja a fehérje mennyiségét, hogy elhitesse a fogyasztókkal, hogy jó minőségű fehérjeport kapnak, de a valóságban azok a Proteinek haszontalan adalékanyagokat tartalmaznak!

Biztosan elkezdted már érezni a pillangókat a gyomrodban… kitartás, ez a cikk felfedi nektek a keserű tényeket, mindemellett pedig tudást ad arról, hogyan lehet az ilyen termékeket észrevenni, és tippeket ad, hogyan ne ess bele ebbe a csapdába…

Miért csinálják az Amino Spiking-ot? 

Az amino spiking egyszerűen a költségek csökkentése érdekében történik. A táplálékkiegészítők piacán a verseny erősödése és a fehérje iránti növekvő igény miatt emelkedtek a nyersanyagárak, és a túlkínálat következtében a termelés is visszaesett.

Az évek során a fehérjeporok gyártási árai egyre csak nőttek. Egyes etikátlan vállalatok megpróbálják levágni a költségeket, hogy spóroljanak a termelési költségeken, mert maximalizálni akarják profitjukat, ugyanakkor versenyképes terméket akarnak piacra vinni.

Egyes cégek olcsóbb aminosavakkal töltik fel fehérjéjüket, hogy növeljék fehérjetartalmukat, ezzel egy időben csökkentsék a termelésük árát. A fehérjét túlnyomórészt szabad formájú aminosavakkal, például glicinnel, taurinnal, argininnel és kreatinnal dúsítják, mivel ezek az aminosavak lényegesen olcsóbbak, mint a fehérje alapanyagainak árai. Az aminosavak növelésével egyes márkák csendben profitot termelnek azzal, hogy kihasználják a gyanútlan vásárlókat, és olyan fehérjeporokat árulnak, amelyek címkéjén valótlan adatok szerepelnek, és felháborító állításokat tesznek.

Képzeld el, hogy a fehérje címkéjén azt írják, hogy adagonként 25 gramm fehérjét tartalmaz, de lehet, hogy valójában csak 10-15 grammot kapsz az említett fehérjéből, a többi pedig olcsó fehérje aminosavakból származik, amelyeket töltőanyagnak neveznek. Lehetséges, hogy az adagolókanalanként kapott fehérje értéke talán csak 10 g.

Mégis hogyan tehetik meg ezt legálisan?!

Sajnálatos módon az amino-spiking biztonságosan elvégezhető, mert a proteinek fehérjetartalmának tesztelésekor a nitrogén mennyiségét mérik. Minden aminosav nitrogén tartalmú vegyület, és bizonyos mennyiségű nitrogénre pozitív eredményt adnak, és a legtöbb teszt nem határozza meg az összes esszenciális és nem esszenciális aminosavat tartalmazó teljes fehérjéket.

Az Amino Spiking egy rossz dolog?

A nem fehérje- vagy nitrogéntartalmú aminosavak hozzáadása nem jelenti azt, hogy nincs potenciális értékük, de itt meg kell jegyezni, hogy nem minden aminosav egyforma értékű, ha izomépítésről van szó. A fehérjetartalom növelésére használt aminosavak nem esszenciális aminosavak vagy olyan aminosavak, amelyeket nem használnak fehérje előállításához, ami kétségtelenül rontja a fehérje minőségét. 

Egyes márkák olyan töltőanyagokat is használnak, mint a maltodextrin, amelyek kalóriát adhatnak a kiegészítőhöz, de ez nem számít bele a fehérjébe.

Hogyan veszed észre, hogy aminosavakkal van dúsítva a fehérjéd?

A hozzáadott aminosavakat kötelező feltűntetni a címkén szereplő összetevő listán.

Hogyan lehet felismerni az amino spikinget? Az általad vásárolt fehérjepor címkéje egyértelműen elárulja, mit tesznek a termékbe?

A fogyasztóknak kellően tudatosnak kell lenniük ahhoz, hogy tudják, mi szerepel a termék címkéjén, és meg kell tudni ítélni, hogy a termék megfelelően van-e árazva, és tudniuk kell, hogyan kerüljék el a csapdába esést. Íme néhány tipp, amelyek segítségével megállapíthatod, hogy a fehérjéd aminosavakkal van-e dúsítva:

- Ellenőrizd le az aminosavak feltüntetését a fehérjepor hátoldalán vagy a termék weboldalán. Add össze az összes aminosavat, és ellenőrizd a számot, majd ezt a számot össze kell hasonlítani a tápérték-táblázatban felsorolt ​​fehérjemennyiséggel. Ha az aminosavak grammszáma megegyezik a fehérje grammszámával, akkor az egyértelmű képet ad arról, hogy az adott fehérjét nem dúsították aminosavakkal. Ha az értékek nem egyeznek, akkor viszont igen.

-  Olvasd át az összetevők listáját, ha látod, hogy a fehérjepor tartalmaz kreatint, glutamint, taurint stb., akkor tudod, hogy "amino spike-al" van dolgod.

-  Egy másik módja az aminosavak ellenőrzésére, ha ingyenes aminosav-elemzési jelentést kér az eladótól.

- Ha a fehérjeporban nincs feltüntetve a kreatin mennyisége, de az összetevők listáján elől szerepel, akkor a kiegészítő kreatin tartalmú.

- Ha a fehérjepor fehérjekeveréket vagy aminosav-keveréket említ, anélkül, hogy nyilvánosságra hozná, hogy az aminosav-keverék miből áll, akkor valószínűleg "amino spiking" történt.

- Az utolsó legfontosabb pont, amire ügyelned kell, hogy a tejsavó nem olcsó!! Mint minden más termék esetében, azt kapod, amiért fizetsz… ha valaki lényegesen olcsóbban árulja a fehérjét, mint a piacon lévő más brandek, akkor kérjük gondold át háromszor, mielőtt megveszed!

Jó, ha tudod, hogy mi a forgalmazó felelősége:

-  A fehérjepornak átláthatónak kell lennie abból a szempontból, hogy mit tartalmaz a csomagolás.

- Fel kell tüntetni az összes összetevőt a címkén.

-A fehérjeporokat harmadik fél laboratóriumában tesztelni kell.

- Egy megbízható cég még fehérje laboratóriumi tanúsítvánnyal is rendelkezik, amely elfogulatlanul teszteli a fehérjepor minőségét, nehézfém-tartalmát, az összetevők listáját, valamint az aminosavak növekedését.

Konkluzió (3 fő szabály)

Fontos, hogy éber legyél a fehérjepor vásárlásakor, vagy fontos, hogy megnézd a jelenlegi fehérjeport, amit éppen fogyasztasz… lásd el szervezeted a megfelelő izomépítő anyagokkal, válassz olyan márkát, amely tiszteli a vásárlók bizalmát…

Soha ne válassz olyan fehérjét, amely lényegesen olcsóbb minden másnál a piacon, mert valószínű, hogy aminosavakkal dúsított!

Válaszd a Marathontime Prémium minőségű Laktózmentes és Vegán fehérjéit, hogy biztosan ne ess bele ebbe a hibába és ne legyél csalás áldozata.

Keresés