Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A táplálékkiegészítők fontossága a sportban

A táplálékkiegészítők fontossága a sportban
​Leginkább sportolók körében elterjedt a vitaminok és különböző táplálékkiegészítők használata. Egy aktív sportolónak mindenképpen szüksége is van kiegészítésre. Sokan nem tudják milyen kiegészítőt is szedjenek, fogyasszanak az adott sport mellé, pedig ez egy igen fontos kérdés.
Teljesen más zajlik le a szervezetben cardiózás, futás vagy súlyzózás  közben. Az állóképességi sportolóknak a fokozott verejtékezés miatt elsődlegesen elektrolit utánpótlásra van szükségük. Ami történhet izotóniás itallal is akár.

Bármilyen sport tevékenységet csinálunk, ha nem szedünk mellé táplálékkiegészítőt akkor hiánytünet jelentkezik. Ilyen tünet az izomrángás és az izomgörcs is amit a magnézium hiánya okoz. Raktáraink hamar kimerülnek, ezeket pótolni kell! Fontos a kalcium, a vas a vérszegénység okozta fáradtság elkerülésére, a szelén az izomfáradtságra és sejtkárosodásra, cink a szövetregenerációra, E-vitamin az izomszövet regenerációjára, hyaluron és kollagén a szalagok és ízületek rugalmasságára.

A táplálékkiegészítők csoportjába tartoznak még a teljesítményfokozók amik egy egy mélyponton, rosszkedv, motiváció hiánya, esetleg kimerültség esetén segíthetnek túllendülni. Én ezeket a magas dózisú pörgetőket csak időszakosan javaslom használatra nem pedig edzésről edzésre.

Ezen felül vannak még zsírégetők, stimulánsok is amit előszeretettel használnak a súlyfeleslegtől megszabadulni vágyók. Azért azzal jó tisztában lennünk, hogy a megfelelő étrenddel egybekötve hatásosak leginkább a folyamat gyorsítására, nem pedig csodaszerek.

Talán a táplálékkiegészítők közül a legismertebb a protein azaz fehérjepor. A gyenge és rossz minőségű táplálékoknak köszönhetően az emberek nagy többsége fehérje hiányban szenved. Ezért én ezt a kiegészítőt nem csak sportolóknak javasolnám, hanem általános közérzet javításra. A fehérje nemcsak építőanyag, hanem fontos alkotó része is az anyagcsere folyamatokban lényeges szabályozó szerepet betöltő enzimeknek és hormonoknak. A szervezetünk a sejtjeink egyik legfontosabb “építő köve” a fehérje. Funkciója rendkívül fontos és változatos, többek között az izmok, a kötőszövetek, az inak, a csontok, a haj és a szőr szerkezeti elemei például kreatin, kollagén, elasztin, a hormonok és az enzimek alkotórészei, szerepük van az immunrendszer felépítésében, valamint a különböző transzport folyamatokban. Biztosítják a folyadék-, és sav-bázis egyensúlyt, fenntartják az érrendszer rugalmasságát.

A lényeg hogy ne féljünk a táplálékkiegészítőktől. Ha konkrét elképzelésünk van kérjük ki szakember tanácsát, fogyasszuk bátran. Meglepő eredményeket és teljesítmény növekedést tapasztalhatunk.

(Lugosi Orsi)